Önbecsülés kontra féltékenység

Neked milyen a saját magadról alkotott képed?

Alul vagy felül értékeled magad?

Érdemes minél hamarabb szembesülni magunkkal, mert így legalább van lehetőség fejleszteni és változtatni rajta.

 

De valljuk be őszintén, olyan nehéz változtatni, ezért nem is foglalkozunk annyit magunkkal. Így legalább élhetjük a megszokott kis életünket, ami lehet, hogy már kényelmetlen, de legalább tudjuk hogyan kell viselni.

Nem kell megijedni, ez fejleszthető, csak saját magunkat legalább három méter távolságból ildomos nézni.

Mert nem vagyunk benne érzelmileg, hanem kívülállók vagyunk, és így elénk tárul az objektív valóság.

Pontosan ezt kell tennünk, hogy magunkat kívülről nézzük, mintha egy mozifilmet figyelnénk! Akkor sokkal könnyebb felfedezni a hiányosságunkat, és rájönni a megoldásra.

 

Nézzünk egy hétköznapi, és elég sűrűn előforduló esetet.

Voltál már féltékeny?

Hogy miért kapcsolódik a féltékenység az önbecsüléshez? Kezdjük onnan, hogy egy párkapcsolatban mire lehetünk féltékenyek?!

Féltékenyek lehetünk arra, hogy esetlegesen félrelép, és szexuális kapcsolatot létesít valaki mással; tehát a testére. Azt gondolhatjuk, hogy nem vagyunk elég jó a párunknak, nem tudjuk kielégíteni az igényeit, nem tudunk elég érintést adni, talán nem vagyunk már versenysúlyban…

 

Másik eshetőség, ha attól félünk, hogy elcsábít valakit és beleszeret. Ez meredek téma, és akkor félhetünk tőle, ha a mélyben, a lelkünkben pontosan érezzük, hogy valami nem jó, és nem rakjuk bele magunkat szeretettel a kapcsolatba.

Féltékenyek lehetünk anyósra, apósra, testvérre; „én úgyse kerülhetek hozzá olyan közel, mint ők, hisz bennük mégiscsak egy vér csörgedezik ! Hetente többször is meglátogatja a szüleit és besegít a házimunkába, de amikor itthon kell beverni egy szöget a falba akkor két hétig könyörögni kell.”

Jönnek a barátok, és a velük eltöltött idő. „ Biztos azért van szívesen velük, mert engem már nem szeret, vagy nem érzi magát jól velem. Amikor velük megy el szórakozni , sörözni, meccsre akkor olyan boldog és feldobott, bezzeg amikor velem kellene menni moziba akkor nyűgös, és fáradt.”

Manapság a számítógép mellett eltöltött időre is féltékenyek lehetünk.

Egyszóval nagyon talányos az emberi elménk, mert számtalan dolgot fel lehet sorolni, ami kiválthatja bennünk ezt a nyomasztó érzést. Bármelyiket emelném ki, mindegyik alapja az, hogy nem veled tölti el azt az időt, hanem mással. És akkor nem vagy ott mellette, nem tudod kontrollálni, nem tudod, mi történik, tehát kénytelen vagy az ő elmondására hivatkozni, és BÍZNI.

Ne gondold, hogy meg fogsz bízni a párodban valaha is, amíg magadban nem!!!

Azért, mert nincs meg az az erős talaj, amin stabilan állhatnál, és ez nem más, mint a magadba vetett HIT.

 

Eljutottunk az önbecsülésig. Tartod-e magadat olyan jónak az ágyban, hogy ne kelljen neki más? Megbeszélitek, hogy kinek milyen kívánsága van a hálószobában, ki mit szeretne? Elfogadod-e magadat olyannak amilyen vagy, foglalkozol magaddal, ápolod a tested, jársz tornázni, csinosan öltözöl, jársz fodrászhoz, azért hogy mindig csábító maradhass?!

És ami a legfontosabb: ismered a saját értékeidet?

Gondolkoztál már mi lehet a megoldás, hogy újra szeresd magad?

Vissza tudsz emlékezni, hogy mikor fogadtad el magad utoljára?

Ha állásinterjúra mennél, fel tudnál sorolni tíz előnyös tulajdonságodat?

Vagy teljesen feladtad önmagad, a céljaidat?

Ha elég volt a féltékenykedésedből, és változtatni szeretnél magadon, de ehhez kell a társad segítsége is, akkor lépj!

Tűzz ki egy napot, amikor előhozod a témát a párodnak. Várd a kedvenc ételével haza egy meleg otthonba.

Mondd el mi bánt, mik a félelmeid, azt is, hogy problémád van saját magad értékelésével (lehet ő is ezekkel küzd, csak nem meri felszínre hozni ).

Mondd el, hogy benned milyen érzések vannak, és ezen te hogyan fogsz változtatni, illetve miben kéred a segítségét a kapcsolat érdekében! És ezt mind SZERETETTEL!

Pl., ha finomat főzöl, rend van az otthonotokban, csinosan felöltözöl, fodrásznál voltál, akkor jól esne, ha megdicsérne, és biztatna.

De bármihez is fognál hozzá, mindenekelőtt ismerd meg magad, és kutasd fel, hogy mely tulajdonságaid, vagy felvett szokásaid vezettek oda, hogy vissza kell nyerned a bizalmat saját magadban. Ehhez készíts magadnak egy listát arról, hogy melyek a negatív, és melyek a pozitív jellemzőid.

Ha egyedül nem megy, kérj segítséget szakértőtől!

A negatív oldalból tudsz kiindulni a pozitív változás felé. A pozitív oldal, pedig megerősít abban, hogy te egy csodálatos ember vagy! Légy őszinte magadhoz!

 

Dézsi Aranka mediátor, lélektréner 06-70-332-6136

Aranylélek

Aranylélek közösség

Amennyiben tetszett a cikk, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel!

Címlap

http://noivilag.hu/cikkek/onbecsules-kontra-feltekenyseg-egyik-kovetkezik-masikbol-ismerd-fel-kulonbseget