Isteni válás

Válás. Elválás. A vállalásunk nem teljesítése. Bárhogy fogalmazhatunk, de a magyarországi statisztika erről igen sokatmondó. Nagyjából minden második házasság válással végződik, ami nem túl biztató.

Bármelyik statisztikai oldalt böngésztem, sehol nem találtam olyan adatot, ami arra utalt volna, hogy a templomban, Isten előtt, az égben kötettett házasságokat mennyien oldották fel. Egy fontos információt találtam: az egyház szerint elválni nem lehet, maximum érvényteleníteni, megmagyarázni, bebizonyítani,illetve rengeteg procedúra, és több tízezer forint bánja.

De miért is kellene ezzel (is) foglalkozni, nem elég, hogy a bíróságon polgári értelemben megszűnik a frigy? Valamiért mégis csak kötünk házasságot templomban is, ha nem lenne értelme, akkor ez kimaradna az életünkből. De mi hajthat? Mert az olyan meghitt, szép, hitünk miatt, vagy mert így szokták mások is? Mindenkinél más lehet a motiváció.

Sok házasságkötés alkalmával nem maradhatott el a templomi szertartás sem. Viszont ha az élet úgy hozza, hogy elválnak útjaink, akkor csak az isteni fogadalom marad.

Milyen hatással lehet ez a mindennapokra? Láttam olyat, ahol egyértelműek a jelek. Sok év után is még emberi kapcsolatban vannak, nem tudnak elszakadni egymástól, tudnak egymásról, érdekki a másik sorsa, szeretettel tekintenek a másikra, üzleti kapcsolatban vannak. Ettől függetlenül mindketten élik az életünket, de egyikőjük se találta meg a tartós boldogságot. Azért, mert kötöttség van köztük, és véleményem szerint magasabb szintű kötöttség az égi fogadalom.

Tehát felnőtt, józan fejjel döntést kell hozni. Ha tartósítani szeretnénk a válást, akkor egyházilag is meg kell tenni, de legalább elmenni közösen abba a templomba, ahol esküdtek, és egymás szemébe nézve kimondani, hogy vége. Ha pedig az égi házasságot szeretnénk tartósítani, akkor ugyanezt meg kellene tenni, és újra felvértezni magunkat egy szertartással. Biztos vagyok benne, hogy bármelyik út mindkét fél boldogulását elősegíti. 

Dézsi Aranka mediátor, lélektréner 06-70-332-6136

www.aranylelek74.blog.hu

https://www.facebook.com/aranylelek/

 

Amennyiben tetszett a cikk, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel!