Kortalan szerelem

Te is biztosan találkoztál már olyan helyzettel, amikor egy pár korkülönbsége igen nagy volt.

Nyilván ez általában meghökkent bennünket, mert nem értjük. Nem látunk bele, és a mi kultúránkban van egy szociális elvárás, ami „normálisnak” mondható.

Mi az elvárás, az általános?

A nő legyen fiatalabb, és csak néhány évvel legyen idősebb a férfi…

Talán ez azért alakulhatott ki így, mert a nők elvileg hamarabb érnek biológiai szinten is, és akkor így lehetnek hasonló érettségűek az életben.

De mi a valóság?

Régen eltűntek már ezek a konvenciók, és kortalanná váltak a kapcsolatok. A következőkben szemezgetek néhány esettel, minden minősítés nélkül.

Fiatalabb nő, és idősebb férfi esete:

Nos, különbséget kell tennünk akár a 10 éves eltérés, vagy akár húsz-harminc évnyi korkülönbség között. Nyilván van olyan életkor, amikor ez nem annyira feltűnő. Például 40-es férfi, 30-as nővel.

De, egy 60-as férfi 30-as nővel már nagyobb különbség, hiszen a férfi lehet, hogy már kétszer elvált, amikor még a leányzót csak pelenkázták…

Vannak olyan nők, akik csupán anyagi megfontolásból választanak maguknak jóval idősebb társat. Ezzel bevállalva azt, hogy nem vállalnak gyereket, vagy esetleg nem olyan intenzív a szexuális életük, és inkább szeretőt tartanak maguknak. De valamit valamiért.

A 10-15 évnyi eltérés esetén pedig automatikusan azzal illetjük a nőt, hogy apakomplexusa van. Vagyis azt a védettséget, biztonságot, törődést keresi, amit az édesapjától nem kapott meg. Vagy megkapta, és nem tud róla leválni. Nem mennék bele a gyerekkor traumáiba, mintáiba…

De miért ne működhetne? Mi van akkor, ha a tapasztaltabb férfi olyat tud mutatni a fiatalabb nőnek, ami minőségi együttlétet biztosít. Miért ne? Miért ne lehetne az idősebb férfi sportos, odaadó, nagyvonalú, szeretni tudó?

Ebben az esetben viszont felmerülhet pár kérdés…

Akar-e a fiatal, mondjuk 30 éves hölgy gyereket? Akar-e a pl.48 éves társa? Vagy elfogadja e a nő, hogy a férfinek már van az előző házasságából, és az neki elég? Tud-e a 30 éves nő, az akár hasonló korú felnőtt gyereknek pót-mostoha anyukája lenni?

Azt, hogy mit keres a korosabb férfi? Nem tudhatjuk, de amint hallok hiteles információt, közlöm veletek.

Fiatalabb férfi, és idősebb nő párosítás:

Mit kereshet a fiatal férfi az érettebb nőben?

Kihívást, gondoskodást, anyát, szenvedélyt? Vagy azt, hogy egy korosabb nő, már pontosan tudja, hogy mit akar, és azt tudja kommunikálni?  Vagy csak férfinak akarja érezni magát egy nő mellett? Esetleg a pasi is érettebb a saját korosztályánál? Nincs kedve a fiatal lányok játszmáihoz?

Láttam olyat, amikor a fiatalabb férfi lazaságát átvette az idősebb nő, és a nő komolyságát a pasi. Tehát az energiáik kiegyenlítődtek, és nagyon jó hatással voltak egymásra.

Mit akarhat a nő? Miért választ jóval fiatalabb párt?

Van olyan ismerősöm, aki erre esküszik. ( Azt vallja, hogy a fiatalabb férfi később is fickós lesz még az ágyban..) Lehet, szabad döntés van.

Vagy csak imponál, hogy tetszik egy fiatalabb pasinak? Hogy így elhiheti magáról, hogy még fiatalos, és nem kell az a plasztika? Esetleg a saját korosztályában olyan férfiakkal találkozott, akik koravének, és kevésbé rugalmasak?

Ami ez előző párosításnak csapda, az ebben a felállásban is.

Mi van, ha a nő akar gyereket, mert már mondjuk 40 felett van, és a fiatalember pedig nem, vagy még nem… Hiszen egy harminc éves férfi miért ne gondolhatná reálisan, hogy ráér tíz év múlva is apává válni. De a nő 50 évesen? Már kevésbé, ugye?!

 

Bármelyik párosítást nézzük, meg kell küzdeni a résztvevőknek a környezetük megítélésével, rosszalló megjegyzéseivel, esetleg szemrehányásával.

Pedig jól tudjuk, hogy mindenkinek van választása, és nem ismerhetjük, hogy mi fűt két embert, mi tart össze, milyen kapcsolódási pontjaik vannak ebben, vagy akár az előző életükben. Nem is sejthetjük, hogy milyen hatással vannak egymásra, hogy mit kell megtanulniuk egymástól, és megélniük együtt.

A szeretet pedig kortalan. Nem válogat, és irányítani sem lehet, hiába a társadalmi elvárás.

Tehát, ha ilyen „furcsának” tűnő párokat látunk, mi lenne, ha elfogadással, és megértéssel közelítenénk feléjük?

Ha pedig benne vagytok ilyen kapcsolatban, éljétek meg, élvezzétek az életet, és ne foglalkozzatok más véleményével, mert nem számít…A legfontosabb, hogy megtaláljátok a boldogságotokat a kapcsolaton belül, kortól függetlenül…

 

Dézsi Aranka mediátor, lélektréner 06-70-332-6136

www.aranylelek74.blog.hu

https://www.facebook.com/aranylelek/

 

Amennyiben tetszett a cikk, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel!