A kérdés ereje

Egy kedves olvasóm feltette a kérdést, hogy miért használok annyi kérdő mondatot az írásaimban?

Nos, fontosnak tartottam, hogy erről is írjak, megpróbálok most úgy írni, hogy egy kérdést sem használok…J Nehéz lesz, mert annyira hozzászoktam már, hogy a mindennapokat is így élem.

Először is, kevesen szeretjük, ha megmondják nekünk, hogy mit csináljunk, sokkal hatékonyabb, ha saját magunk jövünk rá az egyéni lehetőségeinkre. Illetve nem én vagyok a nagy Megmondó, aki mindenre tudja a tutit. A saját magad életében te vagy a Megmondó….

Kérdezni lehet kíváncsiságból, érdeklődésből, tudatlanságból, beszélgetés görgetése szempontjából, információ éhségből…

A kérdés minőségét az élő beszédben a hangsúly is megváltoztathatja, de ebbe most nem mennék bele, mert az én kommunikációs csatornám az írás. Bizony sokszor jól jönne, ha lehetne írásban is hangsúlyozni…

Bármi célból is kérdezünk, elméletileg valamilyen szintű választ várunk. Még akkor is, ha a kérdés költői.

Gondoljunk csak a gyerekekre, akik folyamatosan kérdeznek! Mert nyitottak a világra, mert tudni akarnak, mert a válaszokból értenek meg dolgokat, mert kíváncsiak arra, hogy hazudunk e nekik stb.

A fontos mondanivaló a sorok között a nyitottság volt. Vagyis egy kérdésfeltevéssel nyitjuk magunk körül a teret, lehetőséget adunk annak, akinek feltesszük, hogy válaszoljon, elkezdhetünk vele egy beszélgetést.

Ebben az is benne van, hogy csak olyan kérdést tegyünk fel, amire tudni akarjuk a választ, és elbírjuk viselni a válasz esetleges terhét!

A kérdéseinkre viszont nem mindig kapunk választ, vagy nem abban a formában, ahogy azt mi szeretnénk! A kérdések azt jelentik, hogy felmerült bennünk a változtatás igénye, megtapasztaltuk a felismerést, és vár készekké váltunk a megoldás beteljesítésére.

A válaszok lehet csak pár nap múlva érkeznek, lehet egy sugallat, álom formájában, vagy oda nem illő zene, reklám, könyv, rendszám…formájában. A válaszokra semmilyen garancia nincs, hogy honnan jön!

Viszont azzal, hogy több kérdést olvasol a cikkeimben, lehet te is megtalálod a saját kérdésed, és máris kinyitottad a kaput a megoldás felé. Felhozhat egyetértést, és ellenérzést. Leginkább azokra érdemes figyelned, amelyiktől ideges leszel, vagy össze szorul a gyomrod. Általában azzal dolgod van…

Sok sikert a nyitogatáshoz! Van kérdés??? J

Dézsi Aranka mediátor, lélektréner 06-70-332-6136

www.aranylelek74.blog.hu

https://www.facebook.com/aranylelek/

 

Amennyiben tetszett a cikk, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel!