Szülői minta

A szülői minta végigkíséri az ember életét, és hatással van rá. Vagy abba az irányba befolyásolja, hogy automatikusan olyanná válunk, vagy pont az ellenkezőjére fordítjuk az életünket.

A „könnyebbiknek” tűnő az első verzió, mert ahhoz nem kell mást tenni, csak a belén ivódott, és rögzült mintákat ismételni. Ennek viszont az a hátránya, hogy kicsi az esély a fejlődésre, kisebb a komfort zóna,és a bátorság másmilyen minőségű életet élni. Illetve tovább adhatjuk a következő generációnak, mert mi nem tudtunk felül emelkedni,  nem mertünk másképp viselkedni, mint a szüleink, vagy nem akartunk vele szembe nézni.

Amennyiben azt választjuk, hogy a számunkra nem elfogadható mintát felülírjuk, ahhoz szükséges egy felismerés,némi tudatosság, és hit, hogy lehet ezt másképp is csinálni. Meg lehet törni az "átkot", mint a mesében, de ott sem megy csettintésre, több próbát ki kell állni érte. Megnézni objektíven, hogy ők milyen mintát hordoznak. Ha például a szüleinket is agresszivitással nevelték, akkor nem tudnak mást átadni, ezt ismerik. Ezért nem lehet őket bántani.

Ha megvan ez a felismerés, akkor sokkal könnyebben megy az elfogadás, a felmentés, és a megbocsátás.

Ahhoz kell igazi tudatosság, hogy meghozok egy döntést, hogy így NEM, és amikor benne vagyok egy helyzetben, akkor felismerjem, és tudjam, milyen más választásom van.

Mindig tudjam, hogy viselkedhetek másképp is.

Jogom van ahhoz, megengedhetem magamnak, hogy boldogabb életem legyen, mint a szüleimnek. Szeretettel.

Dézsi Aranka mediátor, lélektréner 06-70-332-6136

www.aranylelek74.blog.hu

https://www.facebook.com/aranylelek/

Amennyiben tetszett a cikk, köszönöm, ha megosztod ismerőseiddel!